Ogórki kiszone w Polsce należą do popularniejszych potraw. To, że spożywamy je stosunkowo często, nie oznacza, że doceniamy ich genialne właściwości. Zazwyczaj po prostu nie zdajemy sobie z nich sprawy. Kiszone ogórki zawierają wiele dobrze przyswajalnych witamin i minerałów, ale przede wszystkim są genialnym probiotykiem. Regularne ich spożywanie korzystnie wpływa na procesy trawienne i układ odpornościowy. Włączenie do menu takich ogórków jest polecane prawie każdemu (z wyjątkiem osób stosujących dietę małosolną), a w szczególności odchudzającym się. Kiszone ogórki można spożywać o każdej porze roku, jednak najwięcej korzyści dostarczą nam one w sezonie jesienno-zimowym. Są one doskonałą alternatywą dla niedostępnych w tym czasie warzyw sezonowych. Należy mieć świadomość, że korzystny wpływ na zdrowie ma również woda, w której kisiły się ogórki – w żadnym wypadku nie należy jej wylewać.
Ogórki kiszone – właściowości
Kiszenie ogórków to po prostu poddawanie ich procesowi fermentacji. W jego efekcie zwiększa się ilość witamin znajdujących się w warzywach. Takie ogórki zawierają szczególnie dużo witaminy K, która w większości zawarta jest w produktach fermentowanych. Wpływ tej witaminy jest trudny do przecenienia dla ludzkiego organizmu. Jest ona odpowiedzialna za procesy krzepnięcia krwi, a także dba o to, żeby dostarczany do naszego organizmu wapń był odpowiednio wykorzystywany. Poddane fermentacji ogórki zapewniają nam pokaźną dawkę witaminy A, która regeneruje naskórek, opóźnia procesy starzenia się skóry, pozytywnie wpływa na wzrok, a także bierze udział w wielu innych ważnych procesach zachodzących w organizmie.
Zimą i jesienią, gdy w sklepach brakuje sezonowych warzyw i owoców, kiszone ogórki będą doskonałym źródłem witaminy C, która znakomicie wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i opóźnia procesy starzenia. W kiszonych ogórkach znajdziemy również sporo witamin z grupy B, które są odpowiedzialne między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Ogórki kiszone są pełnowartościowymi probiotykami. Zawierają one kwas mlekowy, który bardzo pozytywnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach. Dzięki niemu procesy trawienne zachodzą szybciej i sprawniej. Za sprawą bakterii kwasu mlekowego organizm lepiej przyswaja niektóre witaminy.
W ogórkach kiszonych znajdziemy duże ilości przeciwutleniaczy – mogą wspomagać organizm w walce z nowotworami. Te same przeciwutleniacze z dodatkiem witaminy A, E i C przyczyniają się do zachowania młodo wyglądającej, zdrowej i jędrnej skóry.
Dlaczego nie należy wylewać wody po ogórkach kiszonych?
Cenne właściwości posiadają nie tylko same ogórki, ale również woda pozostała po ich kiszeniu. Sok pozostały po kiszeniu bardzo pozytywnie wpływa na stan mikroflory jelitowej. Wszystkie zawarte w ogórkach witaminy przenikają również do wody. Dzięki temu jest ona bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, a także witamin z grupy B. Woda z ogórków kiszonych poprawia przemianę materii, wzmacnia odporność, a co więcej łagodzi stres, poprawia pamięć i koncentrację, a także pozwala nam cieszyć się dobrym nastrojem. Inną jej cechą jest zdolność do oczyszczania organizmu z toksyn. Jej picie polecane jest między innymi osobom cierpiącym z powodu kaca.
Ogórki kiszone na diecie odchudzającej?
Kiszone ogórki polecane są osobom odchudzającym się. Przyczyn tego stanu rzeczy jest kilka. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że procesy fermentacji sprawiają, że kaloryczność ogórków (i innych warzyw) się zmniejsza. Nie to jest jednak najważniejsze, gdyż ogórki same w sobie zawierają niewiele kalorii. Znacznie istotniejsze jest to, że kiszone ogórki usprawniają procesy trawienne, a także znakomicie oczyszczają organizm z toksyn. Kiszonki przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii posiadają wiele cennych witamin, dlatego stanowią niezbędną pozycję w menu każdej osoby, która poważnie myśli o zgubieniu kilku kilogramów. Wszystkie witaminy i minerały zawarte w kiszonych ogórkach są bardzo dobrze przyswajalne. Dodanie ich do posiłku zmniejsza wchłanianie się tłuszczu z potraw.
Warto mieć świadomość, że jedną z przyczyn nadwagi i otyłości jest zbyt mała ilość pożytecznych bakterii jelitowych. Jedynym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest spożywanie produktów, które zwiększą ich ilość.
Dodatkowym atutem kiszonych ogórków jest fakt, że zawierają one znaczne ilości błonnika, który nie tylko poprawia trawienie i oczyszczanie organizmu, ale także hamuje apetyt.
Przeciwwskazaniem dla spożywania kiszonek jest dieta małosolna, która rekomendowana jest między innymi w nadciśnieniu.
Jak wygląda kiszenie ogórków?
Jeżeli chcemy cieszyć się pełnią właściwości kiszonek powinniśmy przygotowywać je samodzielnie lub kupować od zaufanych sprzedawców. Tylko wówczas mamy pewność, że nie zawierają one konserwantów i innych szkodliwych substancji.
Do kiszenia należy wybierać dojrzałe, okazałe ogórki gruntowe. Cały proces nie jest skomplikowany, wymaga od nas jednak trochę czasu. Ogórki umieszczamy w słoju, możemy dodać do nich koper, czosnek, cebulę czy ziele angielskie. Następnie całość zalewamy solanką. Przez pierwsze trzy dni słój, w którym umieszczone są warzywa powinien być otwarty. Temperatura kiszenia to w tym czasie od piętnastu do dwudziestu trzech stopni. Po upływie trzech dni należy odciąć dopływ tlenu i umieścić słoje w chłodnym pomieszczeniu.
Jak podawać ogórki kiszone?
Ogórki kiszone są obecne na polskich stołach od setek lat, co sprawia, że przepisów z ich wykorzystaniem nie brakuje. Fermentowane ogórki fantastycznie smakują samodzielnie. Można użyć ich jako surówki do obiadu. Są nieodłącznym składnikiem popularnej zwłaszcza na świątecznych stołach sałatki jarzynowej. Takie ogórki znakomicie komponują się z szynką, pasztetem, tuńczykiem czy śledziem, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Ogórki kiszone są wreszcie podstawą tradycyjnej, rozgrzewającej zupy ogórkowej.
Jeżeli zależy nam nie tylko na walorach smakowych, ale również prozdrowotnych właściwościach kiszonek – podawajmy je na surowo. Gotowanie może pozbawić je wielu cennych składników odżywczych.