Strona główna Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie

yerba mate
Coraz bardziej popularna w Polsce yerba mate to nic innego jak wysuszone i zmielone liście (niekiedy również patyczki) rośliny zwanej ostrokrzewem paragwajskim. Yerba mate od setek lat spożywana jest w różnych rejonach Ameryki Południowej. W Europie znana jest od siedemnastego wieku za sprawą jezuitów, którzy szybko odkryli niesamowite właściwości tej rośliny. Współcześnie wiele osób uważa, że yerba mate jest...
Olej z czarnuszki
Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej (nigella sativa) to produkt o wielu zastosowaniach. Ma on trudny do przecenienia wpływ na zdrowie, dlatego powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. Dodatkowo od wieków znajduje ważne miejsce w kosmetyce – dzięki niemu można szybko pozbyć się różnych dolegliwości skórnych, a także wzmocnić włosy i zapobiec ich wypadaniu. Drogocenny olej znajduje ponadto...
Ogórki Kiszone
Ogórki kiszone w Polsce należą do popularniejszych potraw. To, że spożywamy je stosunkowo często, nie oznacza, że doceniamy ich genialne właściwości. Zazwyczaj po prostu nie zdajemy sobie z nich sprawy. Kiszone ogórki zawierają wiele dobrze przyswajalnych witamin i minerałów, ale przede wszystkim są genialnym probiotykiem. Regularne ich spożywanie korzystnie wpływa na procesy trawienne i układ odpornościowy. Włączenie do menu...
por
Por gości na polskich stołach już od czasów średniowiecza. Jest to warzywo tak popularne, że mało kto zastanawia się nad jego pochodzeniem i właściwościami. To błąd gdyż historia pora sięga starożytności, a substancje aktywne w nim zawarte pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Niedoceniane warzywo dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, a co więcej pomaga w leczeniu takich dolegliwości...
Ostropest plamisty to roślina wywodząca się z rejonów Morza Śródziemnego, która ze względu na niskie wymagania glebowe rozpowszechniła się w całej Europie. Osoby, które słyszały co nieco o ostropeście plamistym prawdopodobnie kojarzą go z leczeniem wątroby. I słusznie – współcześnie roślina ta wykorzystywana jest przede wszystkim do regeneracji komórek tego narządu. Choć lista jej zastosowań na wątrobie się nie...
Kurkuma
Kurkuma to przyprawa popularna szczególnie w kuchni hinduskiej. W Azji jest ona znana i powszechnie wykorzystywana od tysięcy lat. Nadaje potrawom intensywne żółty kolor, a także bardzo charakterystyczny, korzenny smak i aromat. Choć kurkuma (zwana również ostryżem długim lub indyjskim szafranem) jest ceniona za walory smakowe, używa się jej również jako barwnika do skóry i tkanin. Na szczególną uwagę...
Ciecierzyca
Ciecierzyca (zwana również grochem włoskim) to jedna z najstarszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Była uprawiana w Azji już osiem tysięcy lat temu, z czasem przedostała się także do Europy. Współcześnie kojarzy się nam przede wszystkim z kuchnią Bliskiego Wschodu, a także z dietą wegetariańską. Największymi producentami tej rośliny są Indie, Turcja, Pakistan, Iran, Australia i Etiopia. Ciecierzyca jest bogatym...
Ashwagandha
Ashwagandha znana również jako witania ospała lub indyjski żeń-szeń to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych, od dawna wykorzystywana przez medycynę naturalną. Pochodzi ona z Indii, jednak współcześnie uprawia się ją także w Bangladeszu, Egipcie, Sri Lance czy Pakistanie. Zdaniem zwolenników naturalnego leczenia spożywanie jej owoców i korzeni uodporni nas na stres, poprawi pamięć i koncentrację, wyreguluje poziom cukru we...
czarnuszka
Czarnuszka (Nigella sativa) jest znaną od tysiącleci, współcześnie nieco zapomnianą rośliną o wielu cennych właściwościach leczniczych. Już starożytni pisali o niej, że „jest w stanie wyleczyć wszystko oprócz śmierci”. I rzeczywiście lista właściwości tej niezwykłej rośliny jest imponująca. Drobne czarne nasiona, a także olej z czarnuszki działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą objawy alergii, są...
Chrom
Chrom należy do mikroelementów, których nie powinno zabraknąć w naszym organizmie. Bierze on udział w metabolizmie glukozy i tłuszczów. Dzięki niemu możemy pokonać niepohamowany apetyt na słodycze. O uzupełnianiu poziomu chromu powinny pomyśleć również osoby cierpiące z powodu zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu, a także cukrzycy. Zdecydowanie najkorzystniej jest spożywać chrom dostępny w pożywieniu. Niestety popularne dziś wysoko przetworzone...

Ostatnio Popularne