
Czarnuszka (Nigella sativa) jest znaną od tysiącleci, współcześnie nieco zapomnianą rośliną o wielu cennych właściwościach leczniczych. Już starożytni pisali o niej, że „jest w stanie wyleczyć wszystko oprócz śmierci”. I rzeczywiście lista właściwości tej niezwykłej rośliny jest imponująca. Drobne czarne nasiona, a także olej z czarnuszki działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą objawy alergii, są skuteczne w walce z anemią, niszczą wiele gatunków pasożytów. Co więcej regularne spożywanie czarnuszki usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, chroni również przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Niewielu zdaje sobie sprawę, że roślina ta zabezpiecza nas przed negatywnymi skutkami promieniowania, obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, a także niszczy różnego rodzaju nowotwory. Co ciekawe na tym jej walory się nie kończą. Dlaczego jeszcze warto włączyć czarnuszkę do naszego codziennego menu?
Czarnuszka – skład
Niepozorna, nie budząca w pierwszej chwili większej uwagi czarnuszka kryje w sobie ogromną ilość cennych dla zdrowia składników. Szacuje się, że zawiera ona niemal sto substancji aktywnych. Wśród nich są witaminy:
- witamina A,
- witamina E,
- witamina F,
- witaminy z grupy B (B1,B3,B6).
Roślina zawiera również kluczowe dla zachowania dobrego zdrowia minerały:
- magnez,
- potas,
- żelazo,
- selen,
- wapń,
- cynk.
Czarnuszka jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w niej kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, stearynowy, a także niewielkie ilości kwasu linolenowego i mirystynowego.
Ważnym z punktu widzenia układu immunologicznego składnikiem jest tymochinon – przeciwutleniacz hamujący wydzielanie histaminy. Działa on ponadto przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo. Zbliżone do niego działanie wykazuje tymohydrochinion. W czarnuszce znajdziemy pokaźne ilości selenu, który chroni nas przed nowotworami, przed wirusami, a dodatkowo zapobiega zakrzepom krwi. Inne substancje aktywne to tymol (wykazuje działanie przeczyszczające i wirusobójcze), malantyna (działa przeciwbólowo, niszczy grzyby, wirusy i bakterie). Dzięki substancji o nazwie nigellon czarnuszka wykazuje działanie rozkurczowe i antyhistaminowe.
Zawarta w czarnuszce prostaglandyna E1 (alprostadyl) wykazuje pozytywny wpływ w przypadku niedoczynności tarczycy, reguluje poziom cukru we krwi, łagodzi stany zapalne, jest pomocna przy leczeniu alergii, a także wielu problemów skórnych.
Czarnuszka – właściwości lecznicze
Ogrom prozdrowotnych właściwości czarnuszki sprawia, że warto spożywać ją codzienne. Roślina ta przyda się nam jednak szczególnie w chwilach obniżonej odporności. Działa ona przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, dlatego będzie niezastąpiona w okresie zwiększonych zachorowań. Czarnuszka chroni przed infekcjami, a jeżeli już czujemy się źle, z pewnością pomoże nam stanąć na nogi.
Roślina ta i pozyskiwany z niej olej polecane są osobom cierpiącym na grzybice, a także borykającym się z pasożytami. Regularne spożywanie czarnuszki z jednej strony będzie niszczyć grzyby i pasożyty, a z drugiej strony wzmocni organizm, sprawiając, że będzie lepiej sobie z nimi radził. Badania jednoznacznie pokazują, że czarnuszka działa jeszcze silniej niż powszechnie znany i ceniony czosnek.
Dodawanie czarnuszki do posiłków z powodzeniem zastąpi nam syntetyczne witaminy i minerały, po które często sięgamy jesienią. Zawarte w roślinie składniki są znakomicie przyswajalne i nie powodują żadnych efektów ubocznych.
Czarnuszka pomocna w leczeniu depresji i nie tylko
Nigella sativa wykazuje bardzo korzystne działania na układ nerwowy. Włączenie jej do codziennej diety nie tylko zwiększy naszą odporność na stres. Oprócz tego, że roślina ta działa uspokajająco i przeciwlękowo, co dodatkowo może złagodzić stany depresyjne, załagodzić objawy choroby Parkinsona czy zwalczyć symptomy epilepsji. Nigella sativa daje pozytywne efekty w leczeniu tak poważnych chorób psychicznych jak schizofrenia.
Jeżeli będziemy spożywać czarnuszkę regularnie, z pewnością zauważymy poprawę funkcji poznawczych. Będziemy w stanie skoncentrować się przez dłuższy czas, łatwiej będzie przychodziła nam nauka.
Czarnuszka dla osób starszych?
Choć czarnuszka korzystnie wpływa na zdrowie osób w każdym wieku, szczególnie jej dobroczynne właściwości odczują osoby starsze, z racji wieku borykające się z wieloma dolegliwościami. Nigella sativa doskonale poprawia pamięć, z którą osoby w podeszłym wieku zaczynają mieć problemy. Dzięki niej możemy opóźnić lub wręcz całkowicie zahamować rozwój choroby Parkinsona. Pomoże nam również pozbyć się nadciśnienia, a także ograniczy ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dla wielu osób istotny będzie fakt, że roślina ta dzięki zdolnością do obniżania szczawianów zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
Bardzo częstym problemem osób starszych, w tym przede wszystkim kobiet jest osteoporoza. Warto zdawać sobie sprawy, że długotrwałe spożywanie czarnuszki zwiększa gęstość kości. Jest ona pomocna również przy łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Osoby chorujące na cukrzycę z pewnością docenią fakt, że czarnuszka reguluje poziom cukru we krwi.
Czarnuszka przyspiesza gojenie się ran. Zapobiega wypadaniu włosów, w niektórych przypadkach może nawet zahamować łysienie.
Czarnuszka na odchudzanie?
Posiadająca niewiarygodne właściwości czarnuszka jest polecana osobom, które starają się schudnąć. Ograniczenie kaloryczności posiłków sprawia, że znacznie trudniej jest nam zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Dodawanie do potraw czarnuszki zwiększy ich wartości odżywcze. Dodatkowo dzięki zawartości kwasu linolowego roślina ta jest w stanie przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu utrata zbędnych kilogramów nastąpi szybciej. Również zawarta w czarnuszce malantyna wykazuje pozytywny wpływ na procesy trawienne.
Oczywiście należy mieć świadomość, że sama czarnuszka nie zapewni nam wymarzonej sylwetki. Na skuteczne odchudzanie powinna składać się przede wszystkim zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, a także ćwiczenia fizyczne. Czarnuszka może wspomóc cały proces jednak nie zastąpi pracy, którą musimy w niego włożyć.
Choroby nowotworowe a czarnuszka
Współcześnie coraz więcej mówi się o tym, że czarnuszka jest znakomitym wyborem w profilaktyce nowotworowej. Co więcej – zawarte w niej składniki niszczą niektóre rodzaje guzów. Bardzo istotne jest to, ze czarnuszka unieszkodliwia jedynie komórki rakowe, nie wykazuje natomiast negatywnego oddziaływania na komórki zdrowe.
Czarnuszka na piękne włosy i skórę
Osoby, które włączyły do swojej diety czarnuszkę po pewnym czasie zauważają, że ich skóra wygląda lepiej, a włosy stają się gęstsze i bardziej błyszczące. Od wieków wiadomo, że roślina ta pomaga w wielu problemach skórnych. Z dobrymi rezultatami stosuje się ją w przypadku łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry, grzybicy, zmian wywołanych przez bakterie, a nawet poparzeń słonecznych. Większość dolegliwości skórnych po zastosowaniu czarnuszki ustępuje bardzo szybko.
Doceniany jest również wpływ Nigella sativa na włosy. Nacieranie skóry głowy olejkiem z czarnuszki może zahamować ich wypadanie, a także stymulować wzrost nowych włosów.
Czarnuszka dla kobiet i mężczyzn
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że czarnuszka podnosi poziom testosteronu u mężczyzn, co jest zjawiskiem jak najbardziej pożądanym. Kobiety docenią ją za regulowanie cyklu miesiączkowego, naturalne właściwości przeciwbólowe i działanie antykoncepcyjne.
Spożywania czarnuszki powinny unikać kobiety w ciąży, gdyż roślina ta wykazuje działanie rozkurczowe. Nie jest ona polecana również mamom karmiącym, a to z uwagi na fakt, że obniża ona poziom prolaktyny.
Czarnuszka – jak ją stosować?
Czarnuszkę możemy stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. W przypadku zastosowań zewnętrznych najlepiej użyć oleju pozyskiwanego z tej rośliny, który aplikujemy bezpośrednio na skórę. Olej z czarnuszki możemy również pić. Drobne nasiona mają nieco cierpki smak, dlatego najlepiej sprawdzą się jako składnik potraw. Możemy posypywać nimi kanapki, dodawać ich do rożnych past, sałatek czy wypieków. Dużą popularnością cieszy się również przygotowywanie naparu z czarnuszki. W tym wypadku jedną łyżkę zmielonych nasion zalewamy wrzącą wodą, parzymy kilkanaście minut, a następnie odcedzamy.