Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze, odchudzające – zastosowanie

0
530
Olej z czarnuszki

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej (nigella sativa) to produkt o wielu zastosowaniach. Ma on trudny do przecenienia wpływ na zdrowie, dlatego powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. Dodatkowo od wieków znajduje ważne miejsce w kosmetyce – dzięki niemu można szybko pozbyć się różnych dolegliwości skórnych, a także wzmocnić włosy i zapobiec ich wypadaniu. Drogocenny olej znajduje ponadto zastosowanie w kuchni – podawany na zimno wzbogaci smak sałatek, zup czy sosów. Kiedy zapoznamy się ze składem i działaniem „złota faraonów” (tak – olej z czarnuszki został doceniony już przez starożytnych Egipcjan), prawdopodobnie dojdziemy do wniosku, że może nam ono zastąpić wiele leków i kosmetyków. Tym bardziej, że jest to produkt w stu procentach naturalny, nie powodujący efektów ubocznych.

Olej z czarnuszki – właściwości

Za doskonałe rezultaty działania oleju z czarnuszki odpowiadają zawarte w nim aktywne składniki. Znajdziemy tu dobrze przyswajalne roślinne białka i węglowodany. Olej składa się w 85% z kwasów tłuszczowych:

  • kwasu linolowego,
  • kwasu alfa-linolenowego,
  • kwasu eikozadienowego,
  • kwasu palmitynowego,
  • a także kwasu mirystynowego.

Kwas linolowy (znany powszechnie jako CLA) jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Współcześnie jest on powszechnie dostępny jako suplement diety dla osób odchudzających się – przyczynia się on do szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej, a także przyspiesza rozwój mięśni. Dla wielu osób ważniejsze od przyspieszania odchudzania będzie jego działanie przeciwnowotworowe. Wysoki poziom kwasu linolowego zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. CLA pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia – obniża on poziom złego cholesterolu (frakcji LDL), hamuje rozwój miażdżycy. Sprzężony kwas linolowy jest wykorzystywany u osób cierpiących na osteoporozę – w wyraźny sposób ogranicza on ubytek tkanki kostnej. Obecne CLA polecany jest również jako środek wspomagający terapię cukrzycy.

Skład czarnuszkiTrudny do przecenienia kwas alfa-linolenowy (znany też jako ALA) jest bardzo silnym antyoksydantem. Chroni on organizm prze wolnymi rodnikami, ma działanie przeciwmiażdżycowe, redukuje stany zapalne, jest pomocny w leczeniu chorób o podłożu neurologicznym, a także dolegliwości dróg oddechowych. Zawarty w oleju z czarnuszki kwas polecany jest w łagodzeniu bólów reumatycznych. Docenią go również chorzy na cukrzycę, gdyż ma on właściwości regulujące poziom cukru we krwi. Co więcej – zwiększa on wydolność mięśni, poprawia wzrok, zwiększa naszą odporność na stres, a także wspomaga koncentrację.

Dzięki obecności kwasu eikozadienowego olej z czarnuszki wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Kwas palmitynowy jest powszechnie stosowany w produkcji mydeł, natomiast kwas mirystynowy pomaga organizmowi tworzyć cenne dla zdrowia kwasy omega-3.

Olej z czarnuszki: fosfolipidy i fitosterole

Olej z czarnuszki jest źródłem fosfolipidów, które są głównym składnikiem błony komórkowej. Fosfolipidy znajdują zastosowanie w produkcji leków i suplementów diety, jako że przyczyniają się do regeneracji wątroby i hamują jej włóknienie.

Obecne w nigella sativa, a także w pozyskiwanym z niej oleju fitosterole obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL zapobiegając tym samym chorobie niedokrwiennej serca. Wykazują ponadto działanie przeciwzapalne, chronią przed rozwojem miażdżycy, a także alergiami. Uważa się, że mogą one przeciwdziałać również innych chorób związanych z autoagresją układu immunologicznego – stwardnieniu rozsianemu, czy reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Co więcej fitosterole mają właściwości przeciwzakrzepowe – zmniejszają ryzyko zawału serca. Ceni się je również za ochronę przed nowotworami. Fitosterole spowalniają procesy starzenia się organizmu, łagodzą przebieg menopauzy, co więcej pozytywnie wpływają na układ nerwowy.

Olej z czarnuszki to cenne witaminy i minerały

W oleju z czarnuszki obecnych jest wiele dobrze przyswajalnych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę E, witaminę F, a także witaminy z grupy B (witamina B1, B3, B6, biotyna). Regularne spożywanie oleju jest wskazane również ze względu na zawartość minerałów – magnezu, wapnia, selenu, cynku, żelaza, czy sodu).

Olej z czarnuszki: olejki eteryczne

Olej pozyskiwany z nasion nigella sativa jest źródłem olejków eterycznych. Znajdziemy w nim:

  • tymochinon,
  • limonen,
  • karwakrol,
  • karwon.

Tymochinon to substancja, która wzbudziła zainteresowanie naukowców już w latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Obecnie ceni się go za działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Limonen wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Dla kosmetologii ważny jest fakt, że zapobiega on degradacji białka i elastyny, przyczyniając się do zachowania jędrności skóry. Co więcej zwiększa on przyswajalność koenzymu Q10.

Karwakrol to z kolei substancja wykazująca bardzo silne działanie antygrzybiczne. Używa się go również w celu usprawnienia pracy układu immunologicznego i trawiennego. Karwon ze względu na swój specyficzny aromat wykorzystywany jest do wyrobu perfum, perfum, kosmetyków, past do zębów, a nawet produktów spożywczych.

Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze

Regularne spożywanie oleju z nigella sativa jest polecane wszystkim tym, którzy chcą wzmocnić swój układ odpornościowy. Złoto faraonów ma działanie antyoksydacyjne – lepiej niż syntetyczne leki usuwa nadmiar wolnych rodników z naszego organizmu. Wiele zawartych w nim składników wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, co ma szczególne znaczenie, kiedy organizm walczy z infekcjami.

Olej z nigella sativa jest polecany wszystkim cierpiącym na alergie. Dzięki zawartości tymochinonu i nigellonu hamuje on wytwarzanie histaminy. Co ważne olej ten będzie skuteczny niezależnie od rodzaju alergii. W przypadku uczulenia na pyłki, które objawia się katarem, można stosować go wewnętrznie. Jeżeli borykamy się z alergiami skórnymi, aplikujmy olej bezpośrednio na skórę.

Olej z czarnuszki chroni wątrobę, pomaga w jej regeneracji i usprawnia procesy oczyszczania organizmu. Warto zdawać sobie sprawę, że żeby uzyskać pożądane efekty nie potrzebujemy dużych jego ilości. Pozytywny wpływ na zdrowie zaobserwujemy spożywając regularnie około dwóch łyżeczek oleju dziennie.

Olej z czarnuszki na odchudzanie

Po olej z czarnuszki powinny sięgnąć osoby, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów. Regularna suplementacja jest w stanie usprawnić procesy trawienia. Olej z nigella sativa zawiera duże ilości kwasu linolowego (CLA), który powszechnie występuje w suplementach diety dla osób odchudzających się i sportowców. Oprócz tego, że przyczynia się on do redukcji złego cholesterolu we krwi, to dodatkowo jest w stanie niszczyć komórki tłuszczowe. Odchudzający się doceniają również fakt, że CLA wspomaga budowę tkanki mięśniowej, zwiększając tym samym siłę i wytrzymałość organizmu. Istotne na diecie o zmniejszonej zawartości kalorii jest również to, że olej z nigella sativa dostarcza wielu niezbędnych nam dla normalnego funkcjonowania witamin i minerałów.

olej z czarnuszki na odchudzanieZłoto faraonów to znakomita alternatywa dla tradycyjnych suplementów diety. Obecne w nim składniki są znakomicie przyswajalne. Co więcej – sięgając po tabletki na odchudzanie spożywamy jednocześnie wiele niekoniecznie dobrych dla naszego zdrowia substancji. Naturalny olej to gwarancja optymalnych rezultatów bez przykrych efektów ubocznych. Z powodzeniem mogą sięgać po niego zarówno kobiety, jak i mężczyźni.

Zanim zdecydujemy się na suplementację oleju z czarnuszki, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że samodzielnie nie wpłynie on na utratę kilogramów. Może on wprawdzie wspomagać proces odchudzania, jednak nie jest w stanie zastąpić odpowiednio zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej.

Olej z czarnuszki – lek na raka?

Olej z nigella sativa w dużej mierze zawdzięcza swoją popularność silnym właściwościom antynowotworowym. Wielokrotnie przeprowadzane badania na zwierzętach pokazują, że substancja ta może zahamować rozwój, a nawet przyczynić się do śmierci komórek nowotworowych. Współcześnie uważa się, że olej ten jest skuteczny w walce z:

  • nowotworami piersi,
  • nowotworami wątroby,
  • nowotworami płuc,
  • białaczką.

Cenny olej zawiera wiele substancji, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, jednak na szczególną uwagę zasługuje związek o nazwie tymochinon, który hamuje rozwój nowotworów i jednocześnie zapobiega przerzutom na inne narządy.

Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że stan zapalny w organizmie związany jest z powstawaniem nowotworów. Złoto faraonów jest prawdziwą skarbnicą substancji o działaniu przeciwzapalnym, dlatego jego spożywanie wydaje się znakomitą prewencją przeciwnowotworową.

Olej z czarnuszki sposobem na walkę z objawami starzenia

Olej z czarnuszki siewnej jest polecany wszystkim tym, którzy zmagają się z przykrymi objawami starzenia organizmu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy i witamin olej ten jest w stanie sprawić, że skóra wygląda młodziej, jest wyraźnie jędrniejsza i rozświetlona. Dobre efekty uzyskamy zarówno pijąc olej, jak również aplikując go zewnętrznie na skórę.

W oleju z czarnuszki jest wiele związków, które pozytywnie wpływają na pracę ludzkiego mózgu. Systematyczne przyjmowanie jego niewielkich ilości może poprawić pamięć i koncentrację, a także  uchronić nas przed skutkami stresu. Nigella sativa poprawia nasze samopoczucie, wykazuje nawet działanie przeciwdepresyjne.

Wiarygodne badania pokazują, że olej z czarnuszki siewnej jest w stanie złagodzić objawy menopauzy u kobiet. Jest on skuteczny również w walce z osteoporozą – chorobą charakterystyczną zwłaszcza dla kobiet po menopauzie. Badania pokazują, że złoto faraonów może chronić przed reumatoidalnym zapaleniem stawów, a przynajmniej załagodzić jego przykre objawy. Powszechne jest przekonanie, że nigella sativa pomaga również osobom cierpiącym na chorobę Parkinsona.

Zdecydowanie łatwiej jest zapobiegać niż leczyć, dlatego zaleca się pić olej z czarnuszki profilaktycznie, a nie dopiero w momencie pojawienia się choroby.

Zastosowanie oleju z czarnuszki siewnej w kosmetyce

Olej z nigella sativa jest bardzo popularnym składnikiem wykorzystywanym w kosmetyce. Używa się go do wyrobu kosmetyków dedykowanych skórze dojrzałej, trądzikowej, tłustej, czy mieszanej. Na jego bazie powstają kremy, balsamy, maseczki, mleczka do ciała, kremy do rąk i stóp. Preparaty, w których wykorzystano olej z nigella sativa działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie. Co więcej mogą zmniejszać widoczność blizn, rozstępów i przebarwień.

Kosmetyki, których bazą jest olej z czarnuszki są skuteczne również w walce z poważniejszymi dolegliwościami skórnymi, takimi jak atopowe zapalenie stawów, łuszczyca, różnego rodzaju egzemy, czy trądzik różowaty. Współcześnie tego typu produkty możemy kupić w sklepie, aptece lub wykonać samodzielnie. W celu uzyskania najlepszych efektów zaleca się sięganie po olej z czarnuszki najwyższej jakości.

Złoto faraonów wykazuje ponadto dobroczynny wpływ na włosy. Jego dodatek do szamponów lub stosowanie bezpośrednio na skórę głowy może zlikwidować łupież, zapobiegać wypadaniu włosów, a nawet stymulować wzrost nowych. Co więcej zapobiega on łamaniu się włosów, chroni końcówki przed rozdwajaniem, a także nadaje suchym i matowym włosom zdrowego błysku.

Przeciwwskazania dla stosowania oleju z czarnuszki

Choć olej z czarnuszki jest w pełni naturalny, a tym samym bezpieczniejszy od wielu leków i suplementów diety, nie oznacza, że jest polecany dla wszystkich. Przede wszystkim nie jest on rekomendowany kobietom w ciąży i niemowlętom. Warto zdawać sobie sprawę, że w niektórych przypadkach olej z czarnuszki może wywoływać reakcje alergiczne. Przed zastosowaniem go bezpośrednio na skórę należy wykonać próbę alergiczną na niewielkiej partii ciała. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do stosowania oleju z nigella sativa najlepszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z lekarzem.

Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze, odchudzające – zastosowanie
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here