Preparaty na bazie młodego zielonego jęczmienia zyskały sobie w ostatnich latach wielką popularność. Dobroczynne właściwości tej rośliny nie zostały jednak odkryte wczoraj. Młody zielony jęczmień był ważnym składnikiem diety już w starożytnym Rzymie. Szczególnie chętnie sięgali po niego gladiatorzy, którzy musieli być w doskonałej formie podczas wyczerpujących walk. Jest on znakomitym źródłem wielu niezbędnych do życia witamin i minerałów, a także aminokwasów i chlorofilu. Dziś poleca się jego spożywanie w celu zapobiegania chorobom nowotworowym, a także przy odchudzaniu. W aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w supermarketach można nabyć zielony jęczmień pod różnymi postaciami. W zależności od tego, czy zdecydujemy się świeży sok z tej rośliny, tabletki czy proszek, możemy spodziewać się odmiennych efektów. Zarówno sok z młodego zielonego jęczmienia jak i preparaty na jego bazie mają liczne grono zwolenników. Nie powodują one efektów ubocznych, dlatego niemal każdy może włączyć je do swojej diety.
Młody zielony jęczmień – właściwości
Nie od dziś wiadomo, że młody zielony jęczmień posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Korzystny wpływ na zdrowie człowieka wynika z zawartości witamin i minerałów, chlorofilu, aminokwasów, roślinnych hormonów. Witaminy i minerały zawarte w zielonym jęczmieniu mają przewagę nad swoimi syntetycznymi odpowiednikami – są w pełni bezpieczne dla zdrowia, a dodatkowo bardzo dobrze przyswajalne przez organizm.
W zielonym jęczmieniu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, K, beta-karoten. Roślina ta jest źródłem takich minerałów jak wapń (zawiera go dwa razy więcej niż mleko), żelazo (jest go tu znacznie więcej niż w szpinaku), żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, bor.
Spośród aminokwasów zawartych w tej roślinie można wymienić kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, tyrozynę, lizynę, argininę, alaninę, prolinę, glicynę, fenyloalaninę.
Młody zielony jęczmień – zastosowanie
Ze względu na bogactwo składników odżywczych młody zielony jęczmień może okazać się pomocny w leczeniu różnych dolegliwości. Zdecydowanie dobrym pomysłem jest wykorzystanie go jako alternatywy dla popularnych suplementów diety – szybko uzupełni on niedobory składników odżywczych, a jednocześnie nie obciąży wątroby.
Młody zielony jęczmień zawiera duże ilości chlorofilu, dlatego jest idealnym środkiem chroniącym przed nowotworami. Jest on ceniony również jako preparat zabezpieczający przed stresem oksydacyjnym, przywracający równowagę kwasowo-zasadową organizmu, regulujący trawienie, działający przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. W ostatnich latach preparaty na bazie tej rośliny zalecane są osobom na diecie redukcyjnej – pomagają w odchudzaniu.
Młody zielony jęczmień jest naturalnym preparatem poprawiającym odporność organizmu, oczyszczającym go z toksyn, zapobiegającym anemii, leczącym cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie. Na tym lista jego zastosowań się nie kończy.
Młody zielony jęczmień a choroby nowotworowe
Choć ekstrakty z młodego jęczmienia nie zastąpią nam tradycyjnych leków, mogą w dużej mierze opóźnić lub całkowicie zahamować rozwój wielu nowotworów. Dzięki zawartości błonnika roślina ta usprawnia procesy trawienia i przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Potencjalnie rakotwórcze substancje usuwane są bardzo szybko, co zmniejsza ryzyko zachorowania między innymi na nowotwór jelita grubego. Zawartość silnych antyoksydantów takich jak witamina C, witamina E, a także beta-karoten sprawia, że regularne przyjmowanie zielonego jęczmienia pomaga usuwać z organizmu wolne rodniki.
Trudno przecenić również antynowotworowe właściwości zawartego w liściach jęczmienia chlorofilu, który wychwytuje i usuwa z organizmu związki przyczyniające się do rozwoju nowotworów (na przykład te pochodzące z dymu tytoniowego, smażonego lub zbyt mocno przypieczonego mięsa). Dzięki chlorofilowi przywracamy organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, a jak wiadomo długotrwałe zakwaszenie stwarza doskonałe środowisko do rozwoju chorób nowotworowych. Za sprawą chlorofilu unikniemy stresu oksydacyjnego, a także stanów zapalnych, które również mogą być powiązane ze zmianami nowotworowymi.
Młody zielony jęczmień na odchudzanie
Współcześnie wiele preparatów na odchudzanie zawiera w swoim składzie młody zielony jęczmień. Choć on sam nie jest w stanie spowodować ubytku tkanki tłuszczowej to jednak doskonale wspomaga odchudzanie. Jednym z czynników, dzięki którym jęczmień okazuje się przyjazny osobom na diecie redukcyjnej jest zawartość błonnika pokarmowego. Zmielona trawa jęczmienna ma niewiele kalorii, a obecny w niej błonnik pod wpływem wilgoci pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości na długi czas. To jednak nie jedyna jego zaleta. Błonnik poprawia pracę jelit, a tym samym przeciwdziała wzdęciom i zaparciom, które są zjawiskiem często występującym na diecie redukcyjnej.
Również zawarty w jęczmieniu chlorofil pozytywnie wpływa na procesy trawienne, gdyż przyspiesza pracę jelit zapewniając szybsze usuwanie resztek pożywienia z przewodu pokarmowego. Co więcej chlorofil zmniejsza łaknienie sprawiając, że osoba na diecie redukcyjnej nie ma ochoty na przekąski pomiędzy posiłkami.
Młody jęczmień jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się również dlatego, że zapewnia równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Będzie on idealny przy diecie alkalicznej. Żeby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości młodego jęczmienia należy spożywać go z odrobiną tłuszczu, a to ze względu na zawartość niektórych witamin i chlorofilu, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Uzupełnienie diety wegańskiej
Sok z młodego zielonego jęczmienia, a także preparaty na jego bazie polecane są jako uzupełnienie diety wegańskiej. Osoby, które odrzuciły żywność pochodzenia zwierzęcego często cierpią na niedobory witaminy B12, a także wapnia czy białka. Długotrwały brak witaminy B12 powoduje bóle i zawroty głowy, ogólne osłabienie organizmu, anemię, utratę smaku, zaburzenia trawienia, drgawki, osłabienie wzroku, a nawet choroby psychiczne. Na szczęście młody zielony jęczmień szybko uzupełnia te niedobory. Będzie on znakomitym dodatkiem do zielonych koktajli.
Młody jęczmień a detoksykacja organizmu
Młody zielony jęczmień jest rekomendowany wszystkim tym, którzy chcieliby oczyścić swój organizm z toksyn, a to wszystko za sprawą zawartości chlorofilu, beta-karotenu i ogromnej ilości przeciwutleniaczy. Organizm współczesnego człowieka jest zanieczyszczony toksynami pochodzącymi z wdychanego powietrza, wody, a także spożywanego jedzenia. Problem ten mają nawet osoby stosujące pozornie zdrową dietę. Zanieczyszczony organizm jest mniej odporny na choroby. Jego wynikiem mogą być zmiany nowotworowe, choroby nerek, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy choroby serca.
Młody zielony jęczmień zwiększa odporność
Po młody zielony jęczmień warto sięgnąć, kiedy czujemy, że nasz organizm jest osłabiony. Będzie on idealny w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji, pomoże również organizmowi wycieńczonemu przebytą chorobą. Młody zielony jęczmień posiada silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jego regularne spożywanie ochroni nas przed grypą, a także przed chorobami z autoagresji – jak na przykład reumatoidalne zapalenie stawów.
Młody zielony jęczmień a sprawny mózg
Częste spożywanie młodego, zielonego jęczmienia sprawi, ze poczujemy się lepiej. Zawiera on witaminy z grupy B, a także minerały – magnez, potas, żelazo czy wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Do dobrego samopoczucia po części przyczynia się również chlorofil zapewniający równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Obecność antyoksydantów opóźnia starzenie się naszego organizmu, co zauważymy również w poprawie funkcji poznawczych.
Czego możemy się spodziewać po młodym jęczmieniu? Przede wszystkim będzie on stopniowo łagodził negatywne skutki stresu. Staniemy się spokojniejsi, poprawie ulegnie nasza pamięć i koncentracja. Należy zdawać sobie sprawę, że młody jęczmień nie działa jak napoje energetyczne zawierające duże ilości kofeiny. Jego dobroczynny wpływ na nasz organizm zaobserwujemy jedynie podczas regularnej suplementacji, która dodatkowo połączona będzie z dobrze zbilansowaną dietą i aktywnym stylem życia.
Wpływ młodego zielonego jęczmienia na skórę
Dobrze przyswajalne witaminy i minerały, a także antyoksydanty zawarte w młodym, zielonym jęczmieniu znakomicie wpływają na kondycję skóry. Za sprawą witaminy C przyspiesza on gojenie się ran, rozjaśnia skórę, a także wygładza drobne zmarszczki. Jest pomocna w walce ze zmianami trądzikowymi, chroni przed promieniowaniem UV, nawilża, a także wzmacnia naczynka. Witamina E, nazywana także witaminą młodości dba o optymalne nawilżenie skóry, niweluje również widoczność pierwszych zmarszczek. Dzięki regularnemu przyjmowaniu witaminy E można pozbyć się przebarwień, odmłodzić skórę i chronić ją przed fotostarzeniem.
Zielony młody jęczmień jest źródłem witaminy A, która również korzystnie wpływa na wygląd skóry. Witamina ta regeneruje skórę, zmiękcza ją, poprawia jej koloryt, dba o optymalne nawilżenie, jest ponadto naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Co ważne – jest pomocna w walce z łojotokiem i trądzikiem. Obecna w zielonym jęczmieniu witamina K jest powszechnie wykorzystywana do produkcji kosmetyków dla skóry naczynkowej i dotkniętej trądzikiem różowatym. Spożywanie młodego zielonego jęczmienia będzie doskonałym uzupełnieniem kuracji dobrymi kosmetykami i z pewnością przyspieszy efekty lecznicze.
W jęczmieniu znajdziemy równie pewne ilości cynku, który spowalnia procesy starzenia się skóry, zmniejsza wydzielanie sebum, a także łagodzi objawy trądziku. Również miedź jest pomocna w pielęgnacji skóry. Ma ona właściwości stymulujące wytwarzanie kolagenu. Dzięki niej skóra staje się gęstsza, bardziej napięta i wygląda młodziej.
Młody zielony jęczmień dla sportowców
Suplementacja młodego zielonego jęczmienia jest rekomendowana osobom uprawiającym sport. Zawarte w nim aminokwasy stanowią materiał budulcowy mięśni, a także ważne źródło energii. Dodatkowo eliminują efekty uboczne spowodowane niewłaściwą dietą. Dzięki nim organizm w trakcie ćwiczeń jest bardziej wydolny, a po wyczerpującym treningu szybciej się regeneruje.
Młody zielony jęczmień – jaki wybrać?
Współcześnie w sklepach i aptekach kupimy młody zielony jęczmień pod różnymi postaciami. Możemy zdecydować się na sok wyciśnięty z jego liści, wysuszoną i sproszkowaną trawę, tabletki zawierające wyciąg z tej rośliny, a nawet sproszkowany sok. Osoby, które zainteresowały się młodym jęczmieniem, z pewnością zauważyły, że jego ceny są bardzo zróżnicowane. Jest to spowodowane znacznymi różnicami w kosztach produkcji. Zdecydowanie najmniej kosztowne jest wysuszenie i zmielenie młodego jęczmienia. Tak powstały proszek zawiera duże ilości błonnika, niestety traci dużą część wartości odżywczych.
Znacznie bogatszym źródłem substancji odżywczych jest proszek pozyskiwany z soku młodego zmielonego jęczmienia. Świeżo wyciśnięty sok suszony jest poprzez odparowanie wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Proces ten jest dość skomplikowany, jednak pozwala na zachowanie niemal stu procent wartości odżywczych.
Innym, zdecydowanie wygodniejszym sposobem na spożywanie młodego zielonego jęczmienia jest zakup tabletek zawierających wyciąg z tej rośliny (na przykład Green Barley Plus).
Młody zielony jęczmień – proszek czy tabletki?
Decyzja o wyborze proszku lub tabletek z zielonym jęczmieniem nie jest łatwa, gdyż obydwa te produkty mają swoje zalety i wady. Jeżeli zdecydujemy się na proszek, musimy wybrać pomiędzy zmieloną trawą, a sproszkowanym sokiem. Liście jęczmienia, które zostały zmielone są tańsze, a ponadto zawierają duże ilości pomocnego w odchudzaniu błonnika. Niestety taki produkt nie zawiera wielu cennych substancji, które zawarte są w sproszkowanym soku. Sproszkowany sok z młodego jęczmienia jest niestety drogi (jego ceny mogą dochodzić nawet do kilkudziesięciu złotych), nie zawiera on także błonnika (nie będzie więc tak skuteczny w walce z zaburzeniami trawienia i nadprogramowymi kilogramami). Dla niektórych osób poważną wadą będzie gorzki, trawiasty smak jęczmienia w proszku. Dodatkowo, żeby korzystać z jego właściwości należy przynajmniej dwa razy dziennie przyrządzać na jego bazie koktajle, co może okazać się trudne dla osób dysponujących niewielką ilością czasu, albo przebywających przez większość dnia poza domem.
Również zakup tabletek z młodego zielonego jęczmienia nie rozwiązuje do końca naszych problemów. Przed dokonaniem zakupu należy mieć świadomość, że na rynku dostępnych jest wiele suplementów słabej jakości. Jeżeli jednak zdecydujemy się na wysokiej jakości preparat – na przykład Green Barley Plus możemy zaoszczędzić wiele czasu, a dodatkowo nie musimy przejmować się nieprzyjemnym smakiem (tabletki nie posiadają smaku, są również łatwe do połknięcia). Dużym atutem tabletek jest również to, że dają nam one pewność, ze za każdym razem przyjmujemy tę samą dawkę zielonego jęczmienia. Co więcej posiadają one niewielkie, poręczne opakowanie, które możemy mieć zawsze przy sobie.
W wyborze warto jest uwzględnić swój styl życia, a także potrzeby. Jeżeli zależy nam na szybszym schudnięciu – koniecznie wybierajmy preparaty bogate w błonnik. W sytuacji kiedy bardziej zależy nam na uzupełnieniu niedoborów witamin i minerałów – lepszy będzie sok lub sproszkowany sok z młodego zielonego jęczmienia.
Green Barley Plus – młody zielony jęczmień najwyższej jakości
Tabletki z ekstraktem z młodego zielonego jęczmienia Green Barley Plus dedykowane są osobom zmagającym się z nadwagą. Jest on ceniony nie tylko za fakt, że pomaga rozprawić się ze zbędnymi kilogramami, ale również za skuteczne oczyszczanie organizmu z toksyn i uzupełnienie diety w cenne witaminy i minerały. Osoby, które regularnie zażywały ten suplement dostrzegały zmniejszenie uporczywego cellulitu i poprawę wyglądu skóry.
Green Barley Plus to nie tylko ekstrakt z zielonego jęczmienia, ale również wyciąg z garcinia cambogia. Pochodząca z Indonezji garcinia cambogia (znana także jako tamaryndowiec malabarski) hamuje apetyt i zapewnia nam uczucie sytości na długi czas, co chroni przed niekontrolowanym podjadaniem. Co więcej powoduje szybsze spalanie nagromadzonego już tłuszczu. Jest ponadto doceniana za zmniejszanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Składniki te zostały połączone w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu ich działanie jest silniejsze niż w przypadku gdyby zostały użyte osobno.
Jak stosować młody zielony jęczmień?
Sposób przyjmowania młodego zielonego jęczmienia zależy od tego w jakiej formie go posiadamy. Zdecydowanie najłatwiej jest spożywać suplement pod postacią tabletek. W przypadku preparatu Green Barley Plus wystarczy na pół godziny przed posiłkiem połknąć dwie kapsułki i popić dużą ilością wody. Jeżeli zdecydowaliśmy się na młody jęczmień w proszku, rozpuszczamy go w szklance letniej lub chłodnej wody (pamiętajmy, że nie może być ona gorąca gdyż wysoka temperatura niszczy niektóre witaminy i chlorofil). Tak przygotowany napój pijemy dwa razy dziennie – tak jak i w przypadku tabletek – najlepiej na dwie godziny przed posiłkiem.
Jeżeli nie odpowiada nam gorzki smak proszku, możemy zamiast wody użyć soku lub po prostu dosypać go do jogurtu.
Młody zielony jęczmień – przeciwwskazania do jego stosowania
Młody zielony jęczmień uznawany jest obecnie za produkt w pełni bezpieczny dla zdrowia, co nie znaczy, że możemy spożywać go bez umiaru. Pamiętajmy, że zawarty w nim błonnik w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na układ trawienny, o tyle w nadmiarze spowoduje on zaparcia, wzdęcia i gazy, biegunkę, bóle brzucha, odwodnienie, refluks, niedrożność jelit, a także deficyty składników odżywczych. Należy zdawać sobie sprawę, że błonnik wiąże się z minerałami prowadząc do ich wydalania z organizmu (problem wystąpi jedynie wówczas, gdy spożyjemy go zbyt dużo).
W przypadku osób starszych, kobiet w ciąży i dzieci przyjmowanie młodego jęczmienia warto jest skonsultować z lekarzem, w celu wykluczenia ewentualnych przeciwwskazań.