Kurkuma – skład, właściwościowi lecznicze, pochodzenie i zastosowanie

0
4506

Kurkuma to przyprawa popularna szczególnie w kuchni hinduskiej. W Azji jest ona znana i powszechnie wykorzystywana od tysięcy lat. Nadaje potrawom intensywne żółty kolor, a także bardzo charakterystyczny, korzenny smak i aromat. Choć kurkuma (zwana również ostryżem długim lub indyjskim szafranem) jest ceniona za walory smakowe, używa się jej również jako barwnika do skóry i tkanin. Na szczególną uwagę zasługuje wpływ jaki ma ona na ludzki organizm. Coraz więcej naukowców interesuje się ostryżem długim, gdyż to tej pory odkryto wiele jego zdumiewających właściwości. Głośno jest między innymi o jego działaniu przeciwnowotworowym. Roślina chroni układ pokarmowy i wspomaga trawienie, co więcej dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym łagodzi przykre objawy reumatoidalnego zapalenia stawów i innych schorzeń. Roślina wzmacnia odporność całego organizmu, ponadto pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – naukowcy stwierdzili jej działanie przeciwdepresyjne, a także zdolność do zapobiegania chorobie Alzheimera. Kurkuma pomaga w leczeniu wielu dolegliwości skórnych, a także przyspiesza gojenie się ran. Substancją, która odpowiada za lecznicze właściwości kurkumy jest kurkumina, która stanowi zaledwie 3% suchej masy przyprawy.  

Kurkuma –  skład

Choć kurkuma uchodzi za przyprawę orientalną – jej smak i aromat w niczym nie przypominają tradycyjnych polskich dań, warto na stałe wprowadzić ją do swojej diety. Najważniejszym argumentem przemawiającym za kurkumą są zawarte w niej substancje aktywne. Zdecydowanie najważniejszym z nich jest kurkumina – polifenol wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ponadto ostryż długi jest źródłem witamin:

  • witaminy C,
  • ryboflawiny,
  • tiaminy,
  • niacyny,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy B6,
  • witaminy E,
  • i witaminy K.

Znajdziemy w nim również niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały:

  • żelazo,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • sód,
  • cynk,
  • a także fosfor.

Dodatkowo kurkuma zawiera białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, a także pięć procent olejków eterycznych.

Kurkuma – właściwości lecznicze i zdrowotne

Głównym składnikiem kurkumy jest znana z medycyny Chińskiej i Ajurwedyjskiej kukumia – jeden z najmocniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Głównymi zaletami kurkumii jest działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antynowotworowe i oczyszczające. W dalszej części artykułu postaraliśmy się przybliżyć każdy z tych aspektów.

Działanie antynowotworowe kurkumy

Swój rozgłos w Polsce kurkuma zawdzięcza przede wszystkim właściwościom przeciwnowotworowym. Badania pokazują, że mieszkańcy Indii są chorują na nowotwory znacznie rzadziej niż mieszkańcy Stanów Zjednoczonych i Europy. Powszechnie uważa się, że przyczyną tego stanu rzeczy jest całkowicie odmienna dieta i stosowanie przypraw – szczególnie kurkumy. Zdolność do niszczenia guzów nowotworowych potwierdzają między innymi badania na myszach. Naukowcy uważają, że indyjski szafran może być pomocny w profilaktyce i leczeniu:

  • raka skóry,
  • raka płuc,
  • raka jamy ustnej,
  • raka żołądka,
  • raka wątroby,
  • raka trzustki,
  • raka jelita cienkiego,
  • raka okrężnicy,
  • raka pęcherza moczowego,
  • raka piersi,
  • raka prostaty,
  • raka szyjki macicy.

Dotychczas przeprowadzone badania potwierdzają, że kurkuma jest w stanie zahamować wzrost nowotworu, zapobiegać powstawaniu przerzutów, a także doprowadzić do śmierci istniejących już komórek nowotworowych. Co ważne ostryż długi nie wykazuje negatywnego wpływu na komórki zdrowe.

Kurkuma – przyprawa wspomagająca pracę mózgu

Regularne spożywanie kurkumy może poprawić pracę mózgu i pozytywnie wpływać na układ nerwowy. Naukowcy przyznają, że przyprawa ta może opóźnić zniszczenia mózgu, które są związane z nieuchronnie upływającym czasem. Oprócz tego, że przyczynia się ona do poprawy pamięci, stwierdzono jej działanie przeciwdepresyjne. Bardzo pozytywne efekty przyjmowania kurkumy są widoczne u osób starszych, cierpiących na chorobę Alzheimera, a także tych, którzy przeszli udar mózgu. Kurkumina przedostaje się z krwi do mózgu, zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny. Niektórzy badacze sugerują nawet, że może ona odwrócić już powstałe zmiany.

Istnieją badania, które pokazują, że kurkumina wykazuje działanie podobne do silnych leków przeciwdepresyjnych. Stymuluje ona między innymi produkcję dopaminy i serotoniny, sprawiając, że samopoczucie chorych zaczyna się stopniowo poprawiać.

Kurkuma – przyprawa przyjazna sercu

Współcześnie coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że wszystkie substancje, które pozytywnie wpływają na ludzki mózg są również przyjazne sercu i całemu układowi krążenia. Nie inaczej jest z kurkumą. Ostryż długi wspomaga działanie komórek śródbłonka, likwiduje również powstałe w nim uszkodzenia. Co więcej działanie szafranu indyjskiego jest tak silne, że porównuje się do niektórych leków. Jednocześnie w przeciwieństwie do leków nie powoduje on żadnych efektów ubocznych. Badania przeprowadzone na pacjentach cierpiących na choroby serca sugerują, że kurkuma wyraźnie obniża ryzyko zawału.

Kurkuma w terapii cukrzycy

Osoby chorujące na cukrzycę typu II powinny pomyśleć o włączeniu kurkumy do swojej diety. Jest to tak ważne, gdyż przyprawa ta, a konkretnie zawarta w niej kurkumina przyczynia się do zmniejszenia produkcji glikogenu i glukozy w wątrobie. Co więcej zmusza ona komórki do pobierania glukozy, a także redukuje stany zapalne. Kurkuma działa kompleksowo i jest porównywalna do tradycyjnych leków przepisywanych pacjentom cierpiącym na cukrzycę. Jedyną różnicą jest to, że orientalna przyprawa jest dobrze tolerowana przez organizm i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Co więcej przyczynia się do poprawy funkcjonowania innych narządów.

Kurkuma na odchudzanie

Nie od dziś wiadomo, że kurkuma przyczynia się do poprawy trawienia, dzięki czemu wspomaga metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Stymuluje ona produkcję żółci, a także gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Co więcej działa ona rozkurczowo, przeciwzapalnie, ma również właściwości niszczące bakterie odpowiadające za wiele schorzeń układu pokarmowego. Kurkuma chroni komórki wątroby, a także naprawia już powstałe uszkodzenia. Dzięki zawartości błonnika zdecydowanie ułatwia trawienie, dlatego powinny zastosować ją osoby pragnące pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Jak zwiększyć dobroczynne działanie kurkumy?

Osoby, które chcą wykorzystać kurkumę do poprawy swojego zdrowia powinny zdawać sobie sprawę, że zawarte w niej składniki aktywne są słabo przyswajalne. Jeżeli chcemy zwiększyć siłę jej działania, koniecznie zmieszajmy ją z odrobiną pieprzu lub papryki. Zawarta w nich piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy o 2000%. Ponadto kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto uwzględnić je w potrawie, do której dodajemy kurkumę.

Kurkuma na problemy skórne

Kurkuma na skóręKurkuma jest przyprawą o wszechstronnych właściwościach. Warto mieć świadomość, że można stosować ją również zewnętrznie. Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dlatego z powodzeniem może posłużyć do leczenia dolegliwości skórnych. Dzięki niej wyleczymy problemy, których przyczyną są bakterie i grzyby. Co więcej jest ona skuteczna w łagodzeniu takich dolegliwości jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Kurkuma przyspiesza gojenie się ran.

Indyjski szafran od wieków znajduje zastosowanie w kosmetyce. Z powodzeniem łagodzi on zmiany trądzikowe, a także spowalnia starzenie się skóry, chroni również przed niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego. Kurkuma jest współcześnie składnikiem wielu kremów. Możemy użyć jej również do produkcji domowych kosmetyków. Jednym z popularniejszych sposobów na wykorzystanie kurkumy do celów kosmetycznych jest domowej roboty maseczka. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • kurkumy,
  • miodu,
  • jogurtu naturalnego,
  • opcjonalnie ulubionego olejku.

Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i nakładamy na dokładnie oczyszczoną twarz na około dwadzieścia minut. Bardzo ważne jest, żeby maseczki z kurkumy nie wykonywać przed wyjściem z domu, gdyż bardzo silnie barwi ona skórę i czasem zmycie jej za jednym razem jest niezwykle trudne.

Kurkuma – jak stosować i co powinniśmy wiedzieć

Zanim zdecydujemy się na zakup kurkumy, powinniśmy zdać sobie sprawę, że zawartość prozdrowotnych substancji zależy od jakości przyprawy. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest zakup świeżego korzenia kurkumy (jest on dostępny w niektórych sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach), który wyglądem bardzo przypomina korzeń imbiru. Korzenia, którego nie zużyjemy od razu nie należy obierać. Można go przechowywać w lodówce do około trzech tygodni. Sproszkowaną przyprawę należy kupować tylko u zaufanych sprzedawców.

Współcześnie kurkuma dostępna jest również w formie suplementów diety. Duża część z nich wzbogacona jest również o ekstrakt z czarnego pieprzu, który ułatwia przyswajanie tej substancji. Podczas zakupu tego typu preparatów należy zwracać uwagę na ilość kurkuminy.

Kurkuma – zastosowanie w kuchni

Kurkuma jest powszechnie wykorzystywana w kuchni hinduskiej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby urozmaicać nią tradycyjne sałatki, naleśniki, zupy czy placki. Kurkuma nadaje potrawom piękny, żółty kolor. Należy jednak pamiętać, że w większych ilościach sprawia, że potrawy stają się gorzkie i nieprzyjemne w smaku. Jeżeli używamy kurkumy do gotowania – pamiętajmy, żeby dodać ją na początku, a nie jak w przypadku większości przypraw – pod koniec tego procesu.

kurkuma w kuchniWspółcześnie w sklepach znajdziemy kurkumę sproszkowaną, w postaci świeżego korzenia, a także jako składnik popularnej mieszanki przypraw – curry. Jeżeli zależy nam na korzyściach zdrowotnych, zrezygnujmy z curry, gdyż zawiera ona zazwyczaj nie więcej niż dwadzieścia procent kurkumy.

Obecnie bardzo dużą popularnością cieszy się napój z dodatkiem kurkumy – tak zwane „złote mleko”. Jest on polecany w profilaktyce nowotworów, a także jako niezawodny, naturalny środek na przeziębienie. Do przygotowania złotego mleka będziemy potrzebować: jednej łyżeczki pasty z kurkumy (kurkuma w proszku, woda, czarny pieprz) lub po prostu sproszkowanej kurkumy, jednej szklanki roślinnego lub koziego mleka, jednej łyżki klarowanego masła lub oleju migdałowego, odrobiny miodu (miód dodajemy dopiero, kiedy temperatura napoju spadnie do około czterdziestu stopni). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Picie złotego mleka zalecane jest zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym lub zawsze wtedy, gdy zależy nam na poprawie nastroju.

5.2/10 - (5 votes)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here