Ciecierzyca – Właściwości i wartości odżywcze, wpływ na odchudzanie

1
3811
Ciecierzyca

Ciecierzyca (zwana również grochem włoskim) to jedna z najstarszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Była uprawiana w Azji już osiem tysięcy lat temu, z czasem przedostała się także do Europy. Współcześnie kojarzy się nam przede wszystkim z kuchnią Bliskiego Wschodu, a także z dietą wegetariańską. Największymi producentami tej rośliny są Indie, Turcja, Pakistan, Iran, Australia i Etiopia. Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka, a także prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, dlatego powinna na stałe zagościć w menu każdego, kto chciałby zadbać o swoje zdrowie i urodę. Oprócz niewątpliwych wartości odżywczych, roślina ta posiada właściwości lecznicze. Włoski groch przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, redukuje też poziom złego cholesterolu. Dzięki obecności żelaza chroni przed anemią. Zawartość błonnika korzystnie wpływa na procesy trawienne. Ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego swobodnie mogą po nią sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Warto również dodać, że oprócz niesamowitych właściwości roślina ta posiada również nieprzeciętne walory smakowe.

Ciecierzyca – Właściwości i wartości odżywcze

Popularność ciecierzycy w Polsce w dużej mierze wynika z faktu, że roślina ta zawiera duże ilości białka. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mało kto o niej słyszał, współcześnie możemy ją kupić w każdym niemal sklepie spożywczym. Jako pierwsi grochem włoskim zainteresowali się weganie. Dieta wegańska jest całkowicie pozbawiona mięsa i innych produktów pochodzenia odzwierzęcego, dlatego osoby, które chcą zachować zdrowie muszą szukać alternatywnych źródeł białka. Ciecierzyca jest w ich przypadku idealnym rozwiązaniem. Nie dość, że dostarcza białka to jeszcze zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Należy zaznaczyć, że spożywanie samego grochu włoskiego nie dostarcza pełnowartościowego białka, jednak wystarczy połączyć go z innymi produktami roślinnymi, żeby rozwiązać ten problem. Oprócz białka żółte ziarna zawierają węglowodany, błonnik pokarmowy, zdrowe tłuszcze, a także fitosterole – substancje obniżające poziom złego cholesterolu, niszczące wolne rodniki, a także działające przeciwzapalnie. Spośród witamin obecnych w ciecierzycy należy wymienić:

  • witaminę A: niezbędną dla zachowania dobrego wzroku, pięknej skóry, wspomagającą pracę układu odpornościowego i chroniącą przed nowotworami,
  • witaminy z grupy B: wspierające układ nerwowy i biorące udział w wielu kluczowych procesach w ludzkim organizmie,
  • witaminę C: podnoszącą odporność, wspomagającą układ krążenia, spowalniającą procesy starzenia i chroniącą przed wieloma nowotworami,
  • witaminę D: wspierającą pracę układu krążenia, zapewniającą mocne i zdrowe kości, a także zmniejszającą ryzyko zachorowania na nowotwory,
  • witaminę E: „witaminę młodości”, która chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a także pozytywnie wpływa na płodność,
  • witaminę K1: odpowiadającą za krzepliwość krwi i biorącą udział w homeostazie wapnia.

W grochu włoskim znajdują się również niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu minerały:

  • wapń: niezbędny dla mocnych zębów i kości, biorący udział w procesach krzepnięcia krwi, wpływający na prawidłową pracę układu nerwowego,
  • magnez: stabilizujący układ nerwowy, odpowiedzialny za pracę układu sercowo-naczyniowego, poprawiający trawienie, chroniący przed osteoporozą, przyczyniający się do prawidłowej pracy mięśni,
  • potas: obowiązkowy dla prawidłowej pracy serca, zapewniający prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu,
  • selen: wzmacniający układ odpornościowy, niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, chroniący przed niektórymi nowotworami, a także wspierający pracę układu nerwowego,
  • żelazo: biorące udział w tworzeniu czerwonych krwinek, wzmacniające układ odpornościowy i nerwowy,
  • sód: odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni, regulujący gospodarkę wodną organizmu,
  • cynk: wzmacniający odporność, niezbędny dla zachowania włosów, skóry i paznokci w dobrej kondycji,
  • miedź: poprawiająca odporność, zabezpieczająca przed infekcjami bakteryjnymi, wpływająca pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • fosfor: zapewniający zdrowe, mocne kości, a także przyczyniający się do sprawnej pracy mózgu,
  • mangan: chroniący układ nerwowy, pomocny w zachowaniu kości w dobrym stanie, potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a także niezbędny dla sprawności seksualnej (100 gram ciecierzycy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w ponad 1000%),
  • fluor: zabezpieczający zęby przed próchnicą, w odpowiednich ilościach pomagający zachować kości w dobrej formie.

Ciecierzyca – czyli bogactwo witaminy B

Groch włoski jest cennym źródłem witamin z grupy B, które pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji, a przede wszystkim odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego.

Witamina B1, znana również jako tiamina wspiera układ nerwowy, jest współodpowiedzialna za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, posiada właściwości antyoksydacyjne, a także zapobiega uszkodzeniom nerek u chorych na cukrzycę typu I i II. Groch włoski zawiera też witaminę B2 (ryboflawinę) uczestniczącą w tworzeniu czerwonych płytek krwi, wspierającą układ nerwowy i immunologiczny, a także odpowiedzialną za stan błon śluzowych w ludzkim organizmie.

Witamina B3, znana również jako niacyna lub witamina PP jest dla nas ważna nie tylko za sprawą wpływu na prawidłową pracę mózgu. Inna jej rola to udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Nie do przecenienia są również jej właściwości przeciwbakteryjne. Kwas pantotenowy zwany witaminą B5 ma duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, jest ponadto niezbędny dla regeneracji komórek skóry i błon śluzowych.

ciecierzyca i warzywaCiecierzyca jest także źródłem pirydoksyny, czyli witaminy B6, która bierze udział w procesach przemiany białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a ponadto pomaga w przemianie tryptofanu w witaminę B3. Witamina ta bierze również udział w produkcji hemoglobiny, reguluje pracę układu krążenia, układu nerwowego i odpornościowego. Z kolei witamina B9 (kwas foliowy) odpowiada za wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek ludzkiego organizmu, ma działanie krwiotwórcze i chroni organizm przed rozwojem nowotworów. Niezmiernie ważna dla zdrowia człowieka jest witamina B12, która również występuje w ciecierzycy. Dzięki niej zwiększa się nasza odporność na stres, zmniejsza natomiast ryzyko wystąpienia chorób psychicznych. Udowodnionym jest, że witamina B12 działa przeciwdepresyjnie. Jak widać regularne jedzenie ciecierzycy może sprawić, że poczujemy się lepiej bez konieczności stosowania dodatkowej suplementacji.

Ciecierzyca a odchudzanie

Spożywanie ciecierzycy jest zalecane wszystkim, w tym również osobom odchudzającym się. Roślina ta zawiera stosunkowo niewiele kalorii (po ugotowaniu jest to około 168 kcal na 100 g), a jednocześnie jest wyjątkowo bogata w kluczowe dla zdrowia substancje. Duża zawartość błonnika sprawia, że włoski groch pozytywnie wpływa na procesy trawienia. Należy jednak pamiętać, że roślina ta (podobnie jak inne rośliny strączkowe) może powodować wzdęcia. Można temu zapobiec mocząc ziarna przez kilkanaście godzin przed ugotowaniem. Tu należy pamiętać, żeby wodę, w której moczyła się ciecierzyca wylać, a do gotowania użyć świeżej. Zapobiec przykrym wzdęciom może również dodatek takich przypraw jak majeranek, kminek lub oregano.

Włoski groch nie zawiera glutenu, dlatego mogą po niego sięgać osoby na diecie bezglutenowej.

Jak podawać ciecierzycę?

ciecierzyca potrawaCiecierzyca jest składnikiem wielu popularnych w kuchni bliskowschodniej potraw. Przyrządza się z niego sławny na całym świecie hummus (czyli tahini zmiksowane z ciecierzycą, sokiem z cytryny czosnkiem i solą), falafele, sałatki, a także rozgrzewające zupy. Jak wspomnieliśmy wcześniej – ciecierzycę należy łączyć w jednym posiłku z innymi produktami pochodzenia roślinnego, żeby zawarte w niej białko stało się w pełni przyswajalne.

Jeżeli zależy nam na oszczędności czasu możemy kupić ciecierzycę w puszce. Znacznie tańszym, ale jednocześnie czasochłonnym rozwiązaniem jest samodzielne jej ugotowanie. Przed gotowaniem ziarna warto namoczyć na kilkanaście godzin, następnie wymienić wodę i gotować przez około godzinę.

4/10 - (1 vote)

1 KOMENTARZ

  1. Dla osoby, będącej na diecie wegańskiej, jest to idealne źródło białka. Prawie się nie rozstaję z ciecierzycą i przemycam ją wszędzie, gdzie mogę :))

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here