Zdrowe odżywianie

Kasza jaglana
Otrzymywana z prosa kasza jaglana spożywana była już w okresie neolitu. Również w dawnej Polsce należała do podstawowych produktów spożywczych. Na długie lata zapomniana, dziś na nowo zyskuje popularność. Coraz więcej osób sięga po kaszę jaglaną kierując się informacjami o jej doskonałych właściwościach prozdrowotnych. Warto zdawać sobie sprawę, że można przyrządzić z niej wiele pysznych dań. Jest ona produktem...
Awokado
Współcześnie awokado można kupić w większości sklepów spożywczych, jednak owoc ten nie cieszy się popularnością na jaką zasługuje. Osoby, które rezygnują z awokado ze względu na jego smak, dużą zawartość kalorii i tłuszczów, czy choćby stosunkowo wysoką cenę, powinny zapoznać się z jego dobroczynnymi właściwościami. Ten rosnący w Ameryce Południowej i Środkowej owoc jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów....
Imbir
Imbir jest to roślina, bez której trudno wyobrazić sobie kuchnię azjatycką. W wielu krajach Azji docenia się zarówno jego walory smakowe, a także działanie lecznicze. Światowa sława imbiru sprawiła, że stał się on popularny również w Polsce. Nasi przodkowie dowiedzieli się o właściwościach imbiru prawdopodobnie z przekazów Awicenny. Współcześnie w większości sklepów możemy kupić świeży korzeń imbiru, jak i...
Spirulina
Spirulina jest substancją pochodzenia roślinnego, a dokładnie rzecz ujmując algą morską o właściwościach silnie oddziaływającą na ludzki organizm. Najczęściej hodowana jest w różnych, choć najlepiej uprawia się ją w krajach azjatyckich takich jak Chiny, Japonia czy też Tajwan, Ameryce Północnej (Hawaje), Południowej (Meksyk) oraz w Afryce (rejon Czadu), gdzie panuje najkorzystniejszy dla spiruliny klimat. Pochodzenie Spiruliny przeznaczonej do spożycia jest...
Olej Kokosowy
Olej kokosowy w ostatnich latach jest produktem dość kontrowersyjnym. Posiada swoich zwolenników jak i przeciwników. Dlaczego opinie są tak podzielone? Dlaczego tak dobry olej jest tak rzadko doceniany, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że na to zasługuje? Czytając poniższy artykuł dowiemy się więcej na temat tego oleju, jego zalet, wpływu na organizm oraz poznamy jego inne zastosowanie niż to...
soczewica
Soczewica to jedna z najstarszych produktów żywnościowych i zarazem najzdrowsza roślina strączkowa na świecie. Od ponad czterech tysięcy lat jest znana i szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie. W czasach starożytnych w Egipcie, Rzymie, a także Grecji soczewica była jednym z głównych produktów żywnościowych wśród ubogich. W naszym kraju roślina ta znajdowała jedynie zastosowanie jako roślina pastewna. Dopiero końcem XIX...