Olej kokosowy – niesamowite właściwości, zastosowanie, jaki wybrać?

0
4175

Olej kokosowy w ostatnich latach jest produktem dość kontrowersyjnym. Posiada swoich zwolenników jak i przeciwników. Dlaczego opinie są tak podzielone? Dlaczego tak dobry olej jest tak rzadko doceniany, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że na to zasługuje? Czytając poniższy artykuł dowiemy się więcej na temat tego oleju, jego zalet, wpływu na organizm oraz poznamy jego inne zastosowanie niż to związane z dietetyką.

Spis treści:
1. Olej kokosowy – co to takiego i jaki jest jego skład?
2. Właściwości oleju kokosowego
3. Zastosowanie oleju kokosowego
4. Skąd zła sława oleju kokosowego?
5. Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
6. Podsumowanie

Olej kokosowy – co to takiego i jaki jest jego skład?

Olej kokosowy, inaczej nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym, jest olejem roślinnym otrzymywanym w procesie tłoczenia oraz rozgrzania kopry. Kopra to nic innego jak miąższ orzechów palmy kokosowej. Na pierwszy rzut oka produkt ten wcale nie przypomina stosowanych na co dzień olei. W normalnych warunkach, czyli w temperaturze pokojowej jest on barwy białej, nieprzezroczysty, mający konsystencję twardego masła. Roztarty w dłoniach lub lekko podgrzany topi się, przybierając lekko żółtawą barwę. Olej kokosowy składa się w większości, bo aż w ponad 90 % z nasyconych kwasów tłuszczowych, gdzie największa ich część przypada na kwas laurynowy. Naturalnie występuje on jedynie w kokosie i w mleku matki. Znany jest ze swoich właściwości przeciwwirusowych, antybakteryjnych oraz przeciwgrzybicznych, a także odpowiedzialny jest za budowanie odporności organizmu. Olej pozyskiwany z miąższu kokosa obecnie uznawany jest za najzdrowszy olej występujący na ziemi, a wszystko to za sprawą występujących w jego składnie trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), które spożywane w niewielkich ilościach przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu.

Właściwości oleju kokosowego

Stosowanie oleju kokosowego niesie za sobą szereg właściwości prozdrowotnych wpływających na nasz organizm. Należy jednak pamiętać, aby sięgać po olej kokosowy nierafinowany (poniżej znajdziemy wyjaśnienie oraz różnice pomiędzy olejem kokosowym rafinowanym a olejem kokosowym nierafinowanym). Unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych pozytywnie oddziałuje na zdrowie całego, ludzkiego organizmu. Wymienić tutaj możemy następujące właściwości tego produktu:

  • Olej kokosowy wpływa na odchudzanie

Kwasy tłuszczowe – trójglicerydy średniołańcuchowe, będące głównym składnikiem oleju kokosowego uznawane są za wyjątkową grupę cząsteczek tłuszczu, ponieważ są one inaczej metabolizowane niż inne tłuszcze. Po dostaniu się do naszego organizmu od razu zostają wykorzystywane do produkowania energii, a co z tym jest związane – do przyspieszenia tempa przemiany materii, a przy tym nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową. Posługując się prostym  językiem, posiłek spożywany z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala zbędne kalorie, które są dostarczane do organizmu, co zapobiega powstawaniu nadwagi i otyłości. Dodatkowo olej ten jest bardzo sycący, co pozwala na długie zaspokojenie głodu. Osobom borykającym się z dodatkowymi kilogramami, zalecane jest włączenie do diety 30 gram (2 łyżek) oleju kokosowego dziennie.

  • Olej kokosowy wpływa na odporność organizmu

Ze względu na zawartość w oleju kokosowym kwasu laurynowego olej kokosowy może być uznawany za naturalny antybiotyk nie naruszający flory bakteryjnej naszego organizmu.

  • Olej kokosowy jako źródło składników

Olej kokosowy bogaty jest w witaminę C, B i E, aminokwasy, a także minerały, takie jak magnez, wapń, cynk, sód, potas, fosfor.

  • Olej kokosowy a cukrzyca

Olej ten wpływa usprawniająco na działanie insuliny, a co za tym idzie reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając przy tym rozwojowi insulinooporności i dalej cukrzycy. Z uwagi na to, że olej kokosowy wspomaga odchudzanie i utrzymanie należnej masy ciała zmniejsza przy tym ryzyko rozwoju tych dwóch wyżej wymienionych schorzeń.

  • Olej kokosowy i demencja

W leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, w szczególności choroby Alzheimera i Parkinsona pomagają trójglicerydy MCT, które można znaleźć w oleju kokosowym. Podawanie ich prowadzi do znaczącego zwiększenia stężenia ciał ketonowych w mózgu, które stają się dla niego alternatywnym do glukozy źródłem energii. Udowodniono, że u osób chorych na Alzheimera występuje patologiczne zmniejszenie zdolności najważniejszego organu naszego organizmu – mózgu – do wykorzystywania glukozy. W rezultacie dochodzi do poprawy u chorego.

  • Inne właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy stosowany jest przy cukrzycy typu II oraz w chorobie Crohna, czyli wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.  Używany jest również zewnętrznie na różnego typu zmiany skórne, takie jak ukąszenia, urazy czy porostu dla poprawy wyglądu skóry. Jeśli chodzi o wnętrze organizmu używany jest jako środek oczyszczający, regenerujący oraz zwalczający wirusy.

Jak można wnioskować, olej kokosowy ma właściwości prozdrowotne i warto włączyć go do codziennej diety. Gdzie zatem można kupić olej kokosowy?

Ze względu na jego wciąż rosnącą popularność, olej kokosowy można kupić w większości dużych sklepów – supermarketów czy przez Internet , ze sklepów internetowych. Warto jednak zwrócić uwagę na pochodzenie produktu, źródło i datę ważności.

Zastosowanie oleju kokosowego

Najbardziej znanymi zastosowaniami oleju kokosowego jest jego przeznaczenie dietetyczny (żywieniowe) oraz kosmetyczne. W kuchni olej kokosowy można stosować do smarowania chleba czy bułek jako masło, jako dodatek do sałatek do smażenia czy pieczenia.
Poza przeznaczeniem żywieniowym, jak wcześniej wspomniano, olej kokosowy znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Produkt ten sprawdza się zarówno w pielęgnacji skóry jak i włosów, dotkniętych różnymi problemami. Olej kokosowy stosowany jest jako kosmetyk – szybko się wchłania, nadając skórze gładkość i nawilżenie. Znalazł zastosowanie jako maska do skóry głowy zapobiegając łupieżowi, zamiast pianki do golenia, w celu wzmocnienia wypadających rzęs, do pielęgnacji skóry niemowląt, do masażu, zamiast dezodorantu, do ochrony skory twarzy przed wyjściem na zewnątrz, jako krem pod oczy, na popękane i suche pięty, a także do ochrony ust i jako kosmetyk chroniący przed promieniowaniem UV.

Szeroki wachlarz zastosowania nie tylko kulinarnego sprawia, że olej kokosowy jest coraz częściej stosowany w naszych domach. Warto jednak wiedzieć po jakiego typu olej sięgać.

Skąd zła sława oleju kokosowego?

Profil kwasów tłuszczowych oleju kokosowego był powodem dlaczego olej kokosowy stanowił źródło kontrowersji. Jedynie 8 % stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, powszechnie uznawane za zdrowe, natomiast reszta, aż 92 % stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone. Wiadomym jest, że kwasy te spożywane w nadmiarze przyczyniają się do zachorowań na choroby układu krążenia. Jednak z chemicznego punktu widzenia, kwasy nasycone mogą mieć różną budowę, różną długość łańcucha, a przez to i różne właściwości i wpływ na organizm ludzki. W oleju kokosowym występują średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wykazujące inne właściwości niż te długołańcuchowe. W licznych eksperymentach i badaniach naukowych nie wykazano negatywnego wpływu tego rodzaju kwasów – MCT – na nasze zdrowie.

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy nierafinowany otrzymywany jest w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie, oczyszczanie, sedymentacja, filtracja lub wirowanie, bez stosowania wysokiej temperatury – stąd bierze się jego nazwa – olej tłoczony na zimno (wyjątek stanowią oleje typu virgin, w których dopuszczalnym jest zastosowanie nieco wyższej temperatury w celu zwiększonej efektywności wydobycia tłuszczu). Jest to najbardziej naturalna metoda pozyskiwania oleju. Wyższa cena tego oleju wiążę się z niską wydajnością procesu. Nie wykorzystywany jest olej resztkowy występujący w pestkach, nasionach czy owocach surowca.

Olej kokosowy rafinowany uznawany jest za tańszy odpowiednik oleju kokosowego rafinowanego. Proces rafinacji (oczyszczania) polega na użyciu wysokiej temperatury oraz środków chemicznych (najczęściej heksanu) i sprowadza się do częściowego usunięcia tokoferoli , steroli oraz związków polifenolowych. Biorąc pod jakość  i wartości odżywcze jest gorszy od nierafinowanego, ale jest bardziej uniwersalny, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za smakiem i zapachem kokosu.

Który olej kokosowy jest lepszy?

Lepsze właściwości prozdrowotne ma ten nierafinowany, tłoczony na zimno. Posiada delikatny smak i zapach orzecha kokosowego. Jednak ten rafinowany jest znacznie tańszy.

Podsumowując:

Olej kokosowy nierafinowany
– smak i zapach kokosowy
– nie podlega procesom rafinacji
– niższa temperatura palenia
– wyższa cena

Olej kokosowy rafinowany
– brak smaku i zapachu
– podlega procesom rafinacji
– wyższa temperatura palenia
– niższa cena

Podsumowanie

Biorąc pod uwagę właściwości prozdrowotne oleju kokosowego warto włączyć go do codziennej diety. Spożywany olej wpłynie korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale stosowany w kosmetyce również poprawi wygląd naszej skóry i włosów. Należy jednak sięgać po ten nierafinowany, ze względu na zawartość cennych dla nas składników.

5.2/10 - (9 votes)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here