Dieta Kopenhaska w ostatnim czasie bije rekordy popularności. Główną jej zaletą jest jedynie trzynastodniowe stosowanie się do ściśle określonego i narzuconego jadłospisu. Jaki jest zatem fenomen tej diety? Co można na niej spożywać? Jak dużo można schudnąć przestrzegając diety kopenhaskiej? Na te pytania odpowie poniższy artykuł.
Spis treści:
1. Główne zasady diety kopenhaskiej
2. Efektywność diety kopenhaskiej
3. Zalety diety kopenhaskiej
4. Wady diety kopenhaskiej
5. Podsumowanie
Główne zasady diety kopenhaskiej
Zacznijmy może od genezy tej diety. Podobno powstała ona w jednym ze szpitali mieszczących się w Kopenhadze – stolicy Danii. Nikt jednak w rzeczywistości nie ogłosił się twórcą tej diety, a mimo to wiele osób w ciemno ją stosuje. Gdzie tkwi zatem sukces? Otóż dieta kopenhaska opiera się na rygorystycznym przestrzeganiu trzynastodniowego jadłospisu. W ciągu dnia liczba zjadanych posiłków ogranicza się jedynie do trzech głównych: śniadania, obiadu i kolacji. Dodatkowo ważny jest czas konsumowanych dań, gdzie śniadanie należy spożywać między godziną 8 a 9, obiad między 12 a 14, natomiast kolację nie później niż o 18. Nie ma odstępstw od tych reguł i nie ma mowy o żadnym podjadaniu, nawet najmniejszej kanapki czy owocu. Złamanie tej zasady uznawane jest za zakończenie kuracji, do której można ponownie przystąpić dopiero po upływie trzech miesięcy. Dodatkowo w diecie ważna jest odpowiednia podaż płynów, która wynosi minimum 2 litry dziennie.
Poniżej znajduje się jadłospis diety kopenhaskiej, którego należy bezwzględnie przestrzegać.
Jadłospis dzień 1. i 8.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor
- kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek oraz sokiem z cytryny
Jadłospis dzień 2. i 9.
- śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
- obiad: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc
- kolacja: plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Jadłospis dzień 3. i 10.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka
- obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc
- kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny
Jadłospis dzień 4. i 11.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- obiad: jajko na twardo, tarta marchewka, małe opakowanie twarożku
- kolacja: 1/2 szklanki kompotu, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Jadłospis dzień 5. i 12.
- śniadanie: duża tarta marchewka z cytryną
- obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze
- kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty
Jadłospis dzień 6. i 13.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka
- obiad: cały kurczak gotowany, 5 liści sałaty z olejem i cytryną
- kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchew
Jadłospis dzień 7.
- śniadanie: herbata
- obiad: kawałek chudego mięsa z grilla, dodatkowo owoc
- kolacja: nic
Analizując powyższy jadłospis można dostrzec kilka aspektów:
- Niska kaloryczność diety – podaż energii z dietą jest na poziomie 500 – 900 kcal, co wynosi 30 % średniego dziennego zapotrzebowania kalorycznego u osób dorosłych w wieku 31-50 lat z niską aktywnością fizyczną.
- Restrykcyjność – podczas stosowania trzynastodniowej kuracji w żadnym wypadku nie można zmieniać produktów, urozmaicać posiłków oraz podjadać. Nawet najmniejsze odstępstwo skutkuje przerwaniem diety.
- Monotonność – mało urozmaicone menu.
- Niska wartość odżywcza – w diecie ograniczona jest podaż wszystkich makroskładników (białek, tłuszczy i węglowodanów) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Możliwość stosowania diety tylko i wyłącznie przez określoną grupę osób – należą do niej osoby zdrowe.
- Bardzo wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo – po zakończeniu trzynastodniowej kuracji powrót do dawnych, złych nawyków żywieniowych skutkuje szybkim przybieraniem na masie ciała.
Efektywność diety kopenhaskiej
Skupmy się teraz na skuteczności i efektach diety kopenhaskiej. Dostarczając do naszego organizmu 500-900 kilokalorii możemy sobie zagwarantować spadek masy ciała. Jest on różny i zależy przede wszystkim od wyjściowej masy ciała osoby będącej na diecie oraz innych, indywidualnych predyspozycji. Szacuje się, że ilość straconych kilogramów wynosi około 4-8, jednak bywają bardziej spektakularne wyniki wynoszące nawet 15 kg! 15 kilogramów w 13 dni?! Brzmi zachęcająco? Skupmy się teraz na zaletach i wadach wynikających ze stosowania rygorystycznej diety kopenhaskiej.
Zalety diety kopenhaskiej
Jak każda dieta, dieta kopenhaska ma swoich zarówno zwolenników jak i przeciwników. Jednak lista zawierająca zalety tej kuracji jest bardzo krótka.
- Duży spadek masy ciała w niespełna dwa tygodnie.
- Krótki okres stosowania diety – 13 dni.
- Gotowy jadłospis – nie trzeba wysilać się i wymyślać posiłków, są one już z góry narzucone.
- W diecie stosowane są niedrogie, ogólnodostępne produkty.
Wady diety kopenhaskiej
Tutaj lista będzie już dłuższa. Stosowanie kuracji pochodzącej prawdopodobnie z Danii wiąże się z różnymi zagrożeniami, o których można poczytać poniżej.
- Dieta przeznaczona jest jedynie dla osób zdrowych o niskiej aktywności fizycznej. Każdy dodatkowy wysiłek fizyczny wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym, na co w tej diecie nie można sobie w żadnym wypadku pozwolić.
- Niska kaloryczność kuracji wiążę się nie tylko z konsekwencjami zdrowotnymi jakimi są osłabnięcia i zaparcia, ale także ze zwolnieniem tempa przemiany materii. Tak drastycznie głodzony organizm ludzki gromadzi na zapas każdą dostarczaną ilość energii w obawie przed niedoborami i naturalnie przy tym zmniejsza jej wykorzystanie. Dodatkowo taka niska kaloryczność diety powoduje nieustanne odczucie głodu.
- Zbyt niska podaż białka w diecie wiąże się z faktem, że nasz organizm musi wykorzystywać własne białko, które jest jego element budulcowy. W skrajnych przypadkach może wówczas dojść do uszkodzenia mięśnia sercowego.
- Bardzo duże ograniczenie w diecie węglowodanów zaburza prawidłową pracę jednego z najważniejszych organów w naszym organizmie – mózgu.
- Niska podaż błonnika w diecie przyczynia się do zmniejszenia prawidłowej pracy jelit.
- Kuracja ta nie dostarcza wystarczającej ilości składników mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, co przyczynia się do występowania różnego rodzaju niedoborów na tle żywieniowym.
- Brak indywidualnego dopasowania – nie ma tutaj mowy o odpowiedniej spersonalizowanej dobrze zbilansowanej diecie. Dodatkowo niska kaloryczności całodziennej racji pokarmowej i duże braki odpowiednich składników przyczyniają do problemów zdrowotnych w tym omdleń, wypadania włosów, problemów ze skórą i łamliwością paznokci.
- Spożywana w diecie kawa oraz herbata mają działanie moczopędne. Dodatkowo dieta kopenhaska dostarcza – jak wcześniej można przeczytać – niewystarczającą ilość mikroskładników. Łącząc te dwa fakty kuracja może powodować zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, co w konsekwencji może skutkować zaburzeniami rytmu serca.
- Oprócz kwestii zdrowotnych dieta kopenhaska jest bardzo monotonną dietą, co znacznie utrudnia wytrwanie na niej do końca.
- Duże ryzyko wystąpienia po kuracji efektu jo-jo. Przyjętym jest, że im niższa kaloryczność diety tym istnieje większe ryzyko odzyskania utraconych kilogramów. Kuracja kopenhaska nie uczy dobrych nawyków żywieniowy, poza tym jest zbyt krótka, żeby zmienić jakiekolwiek nawyki, dlatego prawdopodobieństwo wrócenia do złych nawyków sprzed diety jest bardzo wysokie, wręcz pewne.
Podsumowanie
Podsumowując dieta kopenhaska niesie za sobą więcej ryzyka jak korzyści. Szereg wymienionych wyżej wad definitywnie dyskwalifikują ją do bycia zdrową czy rekomendowaną przez dietetyków. Może i trwa krótko, ale jest na tyle restrykcyjna, że może powodować problemy na tle zdrowotnym. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że podczas stosowania diety kopenhaskiej oraz innych restrykcyjnych diet organizm traci głównie wodę. Jest to nieuniknione, a woda prędzej czy później powróci, a z nią zgubione wcześniej, zbędne kilogramy.