Imbir – Zastosowanie, właściwości lecznicze i odchudzające

0
600
Imbir

Imbir jest to roślina, bez której trudno wyobrazić sobie kuchnię azjatycką. W wielu krajach Azji docenia się zarówno jego walory smakowe, a także działanie lecznicze. Światowa sława imbiru sprawiła, że stał się on popularny również w Polsce. Nasi przodkowie dowiedzieli się o właściwościach imbiru prawdopodobnie z przekazów Awicenny. Współcześnie w większości sklepów możemy kupić świeży korzeń imbiru, jak i roślinę w postaci sproszkowanej. Co ważne jest on zazwyczaj dostępny w przystępnych cenach co sprawia, że każdy może korzystać z jego dobrodziejstw. Imbir zawiera wiele niezbędnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, dlatego warto jeść go codziennie (oczywiście w rozsądnych ilościach, gdyż ma on ostry smak). Warto wspomnieć również o jego wpływie na urodę – azjatycki korzeń jest składnikiem wielu kosmetyków.  Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o imbirze?

Imbir – skarbnica witamin na przeziębienie

Świeży imbir zawiera pokaźne dawki witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witamina ta bierze udział w procesie wytwarzania kolagenu, skraca również czas gojenia się ran, a nawet zrastania się kości. Witamina C wychwytuje i usuwa wolne rodniki z naszego organizmu, dodatkowo wspomaga go w walce z infekcjami. Jest ona niezbędna dla dobrego przyswajania żelaza. Jej regularne przyjmowanie chroni nas przed wieloma chorobami, w tym szkorbutem.

W korzeniu imbiru znajdziemy ponadto witaminę E, która opóźnia procesy starzenia się organizmu. Witamina E niszczy wolne rodniki, wspomaga pracę układu krążenia, pozytywnie wpływa także na płodność.

Imbir jest bogatym źródłem witamin z grupy B, dlatego jego spożywanie pozytywnie wpływa na kondycję układu nerwowego. Za sprawą witaminy B1 (zwanej również tiaminą) poprawia krążenie krwi, wspomaga procesy trawienne, poprawia pamięć i koncentrację (nawet u osób cierpiących na demencję starczą), chroni przed chorobami psychicznymi, w tym depresją. Ponadto witamina B1 jest pomocna w leczeniu dolegliwości skórnych (na przykład trądziku). Witamina B2, czyli inaczej ryboflawina chroni wzrok, wspomaga gojenie się ran, łagodzi również stres. Jest ponadto pomocna przy zachowaniu skóry, włosów i paznokci w dobrej kondycji. W imbirze obecna jest również witamina B3 (znana także jako niacyna czy witamina PP), która przyczynia się do detoksykacji organizmu, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, bierze udział w syntezie takich hormonów jak kortyzol, tyroksyna, insulina, a także hormonów płciowych. Witamina ta obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga produkcję dobrego.

Korzeń imbiru jest dobrym źródłem witaminy B5, znanej powszechnie jako kwas pantotenowy. Dzięki niej wspomaga odporność organizmu i chroni serce. Kwas pantotenowy bierze udział w reakcjach utleniania i syntezy kwasów tłuszczowych. Co ciekawe bierze również udział w procesie pigmentacji włosów – jej obecność w diecie może opóźniać siwienie. Z kolei witamina B6 (pirydoksyna) bierze udział w procesach przemiany tłuszczów, węglowodanów, a także białek. Jest również niezbędna do procesów syntezy serotoniny i adrenaliny. Zawartość witaminy B9 (kwasu foliowego) sprawia, że po imbir powinny sięgać przede wszystkim kobiety w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, chroni również organizm przed nowotworami (zwłaszcza rakiem szyjki macicy). Kwas foliowy zapobiega anemii, wspólnie z witaminą B12 wykazuje działanie krwiotwórcze.

Imbir to również minerały potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu

Imbir zawiera również niezbędne dla zdrowia minerały takie jak na przykład wapń i fosfor (konieczne dla zachowania mocnych kości i zdrowych zębów, a także prawidłowej pracy układu nerwowego), biorące udział w procesach krwiotwórczych żelazo, czy cynk – wzmacniający odporność, współodpowiedzialny za dobrą kondycję włosów i paznokci. W korzeniu imbiru obecne  są także potas, selen, miedź i mangan.

Ważnymi składnikami imbiru są również olejki eteryczne – gingerol i zinferon, które również cenione są z powodu swoich leczniczych właściwości.

Imbir na dolegliwości trawienne

Korzeń ImbiruKorzeń imbiru polecany jest osobom cierpiącym na dolegliwości trawienne o różnym podłożu. Roślina ta ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, a także działa rozkurczowo. Dzięki niej szybko pozbędziemy się przykrych zaparć i wzdęć. Podawanie imbiru jest rekomendowane osobom cierpiącym na brak apetytu.

Imbir łagodzi mdłości – zarówno te wywołane ciążą, niestrawnością, chorobą lokomocyjną, jak i te będące wynikiem narkozy lub chemioterapii. Jest świetną alternatywą dla leków zwalczających chorobę lokomocyjną, ponieważ nie wywołuje senności, ani żadnych innych efektów ubocznych. Również kobiety w ciąży powinny wybierać imbir, gdyż jest on w pełni bezpieczny dla zdrowia. Co ważne – żeby zauważyć pozytywne efekty potrzebujemy zaledwie 1.5 g imbiru.

Imbir wspomaga odporność organizmu

Po imbir warto sięgać w okresie, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje. Jego dobroczynne działanie odczujemy zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną. Imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego będzie pomocny przy leczeniu grypy, przeziębienia, kataru, a nawet zapalenia zatok. Podanie choremu imbiru może obniżyć gorączkę. Sprawia on, że zaczynamy się intensywnie pocić, a nasze ciało się rozgrzewa, dlatego warto spożywać go bezpośrednio przed pójściem spać. Wszystkie składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo dobrze przyswajalne, co sprawia, że jest on bardziej skuteczny od wielu leków i suplementów diety.

Korzeń imbiru ma również działanie przeciwbólowe, dlatego doskonale załagodzi przykre dolegliwości towarzyszące przeziębieniu. Właściwości tej rośliny są przydatne również w walce z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak na przykład reumatoidalne zapalenie stawów.

Po imbir powinny sięgnąć kobiety cierpiące na silne bóle menstruacyjne, a także osoby zmagające się z migrenami. We wszystkich tych przypadkach egzotyczna roślina wykazuje pozytywne działanie.

Imbir w walce z nowotworami

Pełen prozdrowotnych właściwości imbir okazuje się skuteczny w walce z tak poważnymi chorobami jak nowotwory. Działanie przeciwnowotworowe imbiru wynika z zawartości dużej ilości antyoksydantów, a także olejków eterycznych, szczególnie gingerolu, który również wykazuje właściwości hamowania namnażania się komórek nowotworowych.

Dotychczas prowadzone badania pokazują, że imbir może być skuteczny w walce z rakiem jajnika, nowotworem piersi, a także nowotworami prostaty i jelita. Aktywne związki zawarte w imbirze niszczą jedynie zdegenerowane komórki nowotworowe, nie wykazują natomiast negatywnego wpływu na komórki zdrowe.

Imbir na odchudzanie

Niesamowitymi właściwościami imbiru powinny zainteresować się osoby, które chcą schudnąć. Roślina ta ułatwia trawienie, a także przyczynia się do detoksykacji organizmu. Za działanie odchudzające współodpowiedzialna może być substancją o nazwie kapsaicyna (to ona odpowiada za ostry smak tej rośliny). Imbir przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej, a także hamuje apetyt, co pozwala nam wytrwać na diecie redukcyjnej. Imbir jest składnikiem wielu kosmetyków wyszczuplających, a to dzięki temu, że pobudza on krążenie krwi i przyczynia się do spalania podskórnej tkanki tłuszczowej.

Oczywiście jeżeli chcemy schudnąć, nie możemy polegać tylko i wyłącznie na imbirze. Będzie on natomiast doskonałym uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Wpływ imbiru na układ nerwowy

Imbir polecany jest w leczeniu mniej i bardziej poważnych dolegliwości układu nerwowego. Regularne jego spożywanie może poprawić pamięć i koncentrację, zredukować stres, poprawić nasze samopoczucie, rozwiązać problemy z bezsennością. Roślina ta polecana jest osobom, które cierpią z powodu postępującej z wiekiem degradacji mózgu. Może on łagodzić objawy choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, a także stwardnienia rozsianego.

Imbir na zdrowe serce i potencję

O włączenie imbiru do swojej diety powinny postarać się osoby, którym zależy na sprawnie działającym układzie krążenia. Roślina ta reguluje poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Regularne spożywanie imbiru zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę o 44%, co jest wynikiem imponującym.

W związku z tym, że roślina ta pobudza krążenie krwi, uznaje się ją za silny afrodyzjak.

Imbir w kosmetyce

Imponujące właściwości imbiru sprawiają, że bardzo chętnie sięga po niego branża kosmetyczna i nie tylko. Dzięki zawartości olejków eterycznych roślina ta używana jest między innymi do produkcji perfum. Na drogeryjnych półkach znajdziemy kremy, balsamy, maseczki, toniki, a także odżywki i szampony na bazie imbiru. Ponadto jest on ważnym składnikiem preparatów wyszczuplających i antycellulitowych.

Imbir spowalnia starzenie się skóry, dlatego chętnie sięgają po niego producenci kosmetyków zapobiegających starzeniu. Dodatkowo jest on w stanie leczyć wiele dolegliwości skórnych, takich jak na przykład trądzik, dlatego spotkamy go również w preparatach dedykowanych zupełnie innej grupie wiekowej. Co więcej imbir pozytywnie wpływa na włosy i skórę głowy. Regularne stosowanie preparatów z jego dodatkiem sprawia, że włosy stają się mocniejsze i bardziej lśniące. Ekstrakt z imbiru przeciwdziała także ich wypadaniu i przetłuszczaniu się.

Jak podawać imbir?

Napar z imbiruSposobów na podanie imbiru jest wiele. Bardzo dużą popularnością cieszy się napar ze świeżego korzenia tej rośliny. W celu jego przygotowania obieramy imbir ze skórki, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Tak przygotowany korzeń zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około dziesięć minut pod przykryciem. Kiedy imbir się zaparzy możemy dodać do niego soku z cytryny, a także odrobiny miodu.

Imbir możemy używać w charakterze przyprawy, a także jako składnik dania (takie jego podanie jest charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej). Warto zdawać sobie sprawę, że świeży korzeń i sproszkowana przyprawa charakteryzują się całkowicie innymi walorami smakowymi, dlatego nie możemy stosować ich zamiennie.

Imbir – Zastosowanie, właściwości lecznicze i odchudzające
9 (90%) 2 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here